EV engineering

FEA en Analytische Berekeningen

Tegenwoordig is het ondenkbaar dat er ontwerpen in productie worden genomen zonder dat er berekend is of deze voldoende sterk, stijf en licht zijn. Een sterkteberekening garandeert veiligheid. Dat als eerste.

Het tweede punt waar een sterkteberekening toe dient, is het realiseren van kostenbesparing. U wilt een veilige constructie, maar wel zo economisch mogelijk. Met zo min mogelijk materiaal, zo min mogelijk bewerking en zo min mogelijk laswerk. Een sterkteberekening vertelt u hoe u uw constructie produceert op een zo veilig en economisch mogelijke wijze.

FEA / FEM berekeningen

De rekenmethode waarmee dat kan worden gedaan staat bekend als FEM (Finite Element Method) – ook wel FEA (Finite Element Analyses). Het voordeel van deze sterkteberekening methode is dat het voor vrijwel iedereen – ook voor niet technici – in een oogopslag te zien is wat de zwakke plekken in een constructie zijn en waar het ontwerp dus moet worden aangepast, omdat het resultaat wordt weergegeven in een 3D kleurenmodel.

 

EV Engineering is thuis in

  1. Lineair statische analyses
  2. Knik/plooi analyses, zowel lin als non-lin
  3. Eigen frequentie berekeningen
  4. Niet lineair materiaal (bi-lin)
  5. Samenstellingen (contactanalyses)

 

Elementen type

  1. Solids (tetrahedral, brick)
  2. Plaatelementen
  3. Staaf (rod, bar)
  4. Gap
  5. Rigid, etc

 

Analytische berekeningen

Zodra een constructie complexe vormen aanneemt, zijn handberekeningen (analytische berekeningen) in de regel niet meer toereikend en wordt er overgegaan op FEA, ook wel FEM berekeningen.

 

EV Engineering heeft ervaring met:

Femap

Met Femap kan EV Engineering vrijwel elk type componenten, samenstellingen of systemen virtueel vormgeven en daarvan het ‘gedrag’ bepalen.

Ansys

Met Ansys kan EV Engineering u inzicht geven in de meest uiteenlopende engineeringsvraagstukken. Het ontwikkeltraject wordt korter en de kosten worden lager, om reden dat er minder fysieke prototypes nodig zijn.

 

Solidworks simulations en Inventor stress anlyses

Dit zijn FEA tools geïntegreerd in CAD, waarmee eenvoudige berekeningen kunnen worden uitgevoerd. Voor complexe analyses zijn deze tools minder geschikt.

 

Mathcad

Met Mathcad voert EV Engineering de analytische berekeningen voor u uit. Bijvoorbeeld om de haalbaarheid van een eerste idee in kaart te brengen, of voor het detail berekenen van de sterkte van pennen, ogen, bouten, bussen, enzovoorts. Maar bijvoorbeeld ook de knik van balken of geometrische relaties zoals zwenken van gieken of het berekenen van kraanstabiliteit behoort tot de mogelijkheden.